Domaine Camille Braun - biodynamiske vine fra Alsace
Domaine Camille Braun - biodynamiske vine fra Alsace
Camille Braun grundlagde vingården i landsbyen Orschwihr i den sydlige del af Alsace i 1960'erne. Til at begynde med havde han kun 5 vinmarker plantet i og omkring landsbyen. Druerne blev altid håndhøstet og gæret i hans egen kælder i landsbyen, og hans enkle, delikate tilgang til vinfremstilling passede til den varmere, kalkstenrige jord, som hans vinstokke var plantet på.
Hans søn, Christophe, overtog vingården i slutningen af 80'erne, og han tog skridtet til at konvertere alle deres vinmarker til biodynamisk dyrkning. Han opkøbte også nøje udvalgte parceller inklusive vinstokke i Grand Cru marken Pfingstberg, et markstykke på 350 meter med en sydøstvendt skråning, jord af kalksten og sandsten. Senere fulgte parceller på Grand Cru marken Kaefferkopf omkring landsbyen Ammerschwihr, der giver nogle flotte mineralske vine fra den granitholdige jordbund. Dertil har de en lille parcel Bollenberg, en lille bakke adskilt fra Vogeserne, som har en fantastisk og sjælden sammensætning af forskellige jordarter. Dermed er domænet nået op på 15 hektar vinmarker, der dyrkes efter biodynamiske principper af respekt for økosystemerne, medarbejdernes sundhed og vinens kvalitet.
De biodynamiske principper er langt mere krævende end økologi, men den kvalitet og etik, der ligger bag, passer familien Braun.
- Græsset får lov til at gro mellem vinrækkerne, og der pløjes efter hestetrukket plov for at stimulere blomstring og diversitet i økosystemet.
- Der bruges biodynamiske behandlinger: Ko-gødning (500 eller 500P) for at forbedre jordens naturlige liv og struktur, og silica (501) for at styrke planten og solens effekt.
- Urtete: brændenælde (jern) til at regulere og stimulere vinstokkenes vækst, pil (salicylsyre) for at beskytte vinstokken mod sygdomme, mælkebøtte (kalium og silica) for at stimulere væksten og øge plantens modstandsdygtighed over for sygdomme, padderok (naturligt silicium) som er en forebyggende behandling mod meldug.
- Der gødes med biodynamisk kompost produceret på vingården baseret på gødning fra økologisk certificerede gårde.
- Vinfremstillingsprocessen foregår med nogle få eller endog slet ingen sulfitter og uden ønologiske påvirkninger som chaptalisering, tilsætning af syre og industriel gær.
- Overholdelse af Maria Thuns månekalender fra plantning til aftapning og alle andre interventioner i vinproduktionen.
Med alle de placeringer har domænet mulighed for at lave et rigt og varieret udbud af alsaciske vine. Vi har dog valgt at begrænse os i begyndelsen til Riesling fra Bollenberg, Pfingstberg og Kaefferkopf samt Gewurtztraminer og Edelzwicker, som er et blend af flere ædle druesorter.